Bra att veta och några tips inför festen.

Om DJ-utrustningen:
Jag behöver ett bord där jag kan ställa min utrustning på. Det bästa är ett rektangulärt bord i normalhöjd med minsta mått om 60x100 cm, gärna något bredare. Att rekommendera är också att man lägger på en duk på bordet, helst så att det i princip når ner till golvet mot dansgolvet och på sidorna. Det går en hel del kablar med kontakter ut från bordet till högtalare, lampor etc och det är då mycket lättare att gömma undan alla kablar för en snyggare och mer diskret rigg.
 

Högtalare och ljus står på stativ (totalt 4-6 st) som oftast placeras utmed väggarna eller i hörnor. Stativen har tre ben var som bildar en triangel med sidan ca 1 meter. Detta kan vara bra veta när man placerar ut bord etc. i lokalen. Ibland är det redan dukat med porslin etc. när jag kommer och det blir besvärligt om då behöver flytta på borden för att få plats med musikutrustningen.
När utrustningen väl är monterad på plats går den i inte att flytta.

Även om det finns en scen i festlokalen så är det inte alls nödvändigt att placera DJ:n där, speciellt om scenen är hög. Personligen föredrar jag stå så att gästerna lätt kan komma och önska låtar.
 

Om dansgolvet:
Vill man att det ska bli fart på festen är det bästa om dansgolvet och baren placeras i anslutning till varandra. Baren är en samlingsplats på festen och det blir mer folk på dansgolvet om man inte behöver "gå ifrån" de andra för att dansa.

Ett dansgolv skall helst inte vara för stort då det av många upplevs som ödsligt och tomt vilket gör att en del då avstår från att dansa. Placera gärna några bord eller liknande så det blir en naturlig begränsning på dansgolvet om det är för stort.
Se till att det finns avställningsytor för glas etc. i närheten av dansgolvet.
 

Innan dansen:
Av erfarenhet vet jag att de flesta festarrangörer är tidsoptimister och tror att man skall vara klar för dans betydligt tidigare än vad det i verkligheten blir. Av erfarenhet är minst 75% av festerna mer än en timme efter tidsschemat när dansen börjar. På vissa fester hinner knappt dansen börja innan det är dags att stänga av. En tumregel är att räkna med att en trerätters middag tar minst 3 timmar, serveras kaffe och tårta efteråt lägg till en timme. 

För att gästerna inte skall bli sittande för länge vid middagsbordet så kan man be toastmastern att informera talare om att talen skall vara i max 3 minuter.

Det viktigaste är att låta bli att öppna presenter på festen. Förutom att det är en tidsödande partydödare så är det också ibland för en del gäster direkt pinsamt. Dra också ner på antalet lekar/tävlingar för att vara i tid. Tänk på att de flesta gäster tycker att det är oerhört skönt att få sträcka på benen och röra på sig efter en lång middag.
 

Under dansen/festen:
Undvik att avbryta dansen för att servera tårta, vickning eller liknande. Det tar en stund att bygga upp stämningen igen.

vissa bröllopsfester lämnar brudparet festen långt innan festen slutar. Detta medför ofta att festen "kommer av sig" och övriga gäster i rask takt åker hem. Jag rekommenderar brudpar att stanna till slutet på festen eller i andra hand inte lämnar festen strax innan det är dags att sluta. 
 

Om musiken:
Givetvis försöker jag uppfylla era önskemål om musiken men glöm inte bort att dina gäster troligen inte har samma smak som du själv. Som DJ så "känner jag av dansgolvet" dvs. jag låter i första hand dina gästerna styra valet av musiken och försöker spela det som fungerar där och då. Givetvis får både du och dina gäster gärna önska musik "on the fly".

Om du som arrangör vill höra några speciella låtar skicka gärna en liten lista på dessa innan festen. Men försök att inte göra lista
n för lång, att få en lista på 200 låtar hjälper mig oftast mindre än att få en lista på ca 10 låtar. Som DJ spelar jag ungefär ca 15-20 låtar i timmen.
 

Mikrofon under middagen etc:
Vill ni använda min trådlösa mikrofon så säg till senast då jag riggar utrustningen. Tänk på att ni måste reglera ljudnivå etc själv om jag inte är på plats. Fundera först på om en mikrofon verkligen behövs, det blir i många fall opersonligare att tala i en mikrofon än utan.
I många fall är också högtalarna felriktade eftersom de är uppsatta för dansen, inte mot middagsborden.

 

 

 

 

 

website statistics