Utrustning

En del påstår att en riktig DJ spelar på vinyl!
Andra påstår att cd är det enda media som gäller...

Själv anser jag att det är ungefär samma debatt som när syntharna började användas och när många "förståsigpåare" dömde ut syntharna på 80-talet. Nu när 2000-talet redan mer än ett decennium är det ingen som snackar om att synthar "inte är tillräckligt äkta" längre och alla accepterar att det förekommer synthar i stort sett all musik numer.

Så fram till mitten på 80-talet spelade jag på vinyl och sedan gick jag över till cd. Men nu känns ju även cd-mediet som stenålder för mig. Givetvis är det dator, MP3 och FLAC som gäller nu!
Så nu kan man ta med sig hela sin musiksamling under armen lockar även om man inte kommer spela ens en promille av det. Bra för gästerna om det ska önskas låtar.
Undrar föresten hur många hundra kilo musiksamlingen skulle väga på vinyl? 

Min ljudutrustning

Jag spelar all musik på en laptop utrustad med DJ-programmet Virtual-DJ Pro.
Till detta kopplar jag en
Denon DN-MC6000 DJ-mixer/konsol som styr programmets funktioner.
Ljudet kommer vanligtvis ut genom aktiva Mackie SRM450 eller Mackie SRM450v2 högtalare om 400 Watt/st. Beroende på storleken av lokal eller om man önskar extra tryck i basen så använder jag även aktiva 18-tums Mackie SRM1801 bashögtalare om 1000 Watt.
Vid större fester/dansgolv så använder jag fyra högtalare plus bas.
Mackies SRM-serie är inom branschen ansedd i princip att vara "industristandard" på grund dess bra ljud.

Mina ljuseffekter

Att spela som DJ är en till viss del en show  och själv tycker jag att det är oerhört viktigt att även det ska finnas bra ljuseffekter för att få en bra partystämning och locka folk till dansgolvet. Därför spelar jag i princip aldrig utan att ha några ljuseffekter med mig. Ljuset är helt enkelt en del av "showen" och ingår i mina priser.

De ljuseffekter jag vanligtvis använder är en kombination av två Stairville Tomahawk
(s.k. goboflowers), en ADJ Revo4, en grön lasereffekt (används endast tillsammans med rökmaskin), en Firefly laser, 1500W stroboskop och en 400W UV-kanon. Om du klickar på effekten i fråga i texten ovan kan du se videoklipp på hur ljuseffekterna jobbar var för sig. I stora lokaler kan jag använda ytterligare ljuseffekter.
Dessutom använder jag två rökmaskiner vilka har till uppgift att förstärka ljuseffekterna då ljusstrålarna syns i rökutvecklingen.  Men i vissa lokaler kan i rökeffekterna inte användas p.g.a. brandlarm.
Ljuseffekterna riggas på speciella stativ och rökmaskinerna placeras oftast i golvhöjd.

Filmklippet ovan visar ett exempel på hur ljuseffekterna kan se ut och är inspelad i samband med riggningen inför och under en 25-årsfest i oktober 2011. Se gärna även videon på startsidan.

Stämningsbelysning

De flesta använder levande ljus för att skapa en trivsam atomsfär men varför inte göra lite mer än det vanliga?
Ska du ha middag eller mingle efter mörkrets inbrott kan jag hjälpa er att skapa en trivsam festatmosfär med hjälp av LED-strålkastare som t.ex långsamt växlar mellan regnbågens alla färger eller som fixeras i en viss färg t.ex för att harmonisera med dukning eller blomsterarrangemang etc. Dessa placeras oftast på golvet i hörnor och utmed väggar och riktas upp mot taket (s.k. uplights). Detta är effektfullt och ger ett stämningsfullt bakgrundsljus och används med fördel då mingle och middag pågår. Vid dansen kan jag byta program och strålkastarna kan då ingå som en del av ljusshowen.

Barskylt

Anordnar du egen bar på festen så kan du höja stämningen i baren med en LED-skylt som lyser. Skylten är 48x25 cm och kan hängas på väggen eller ställas på ett bord etc. Se videoklippet nedan.
Skylten brukar vara mycket uppskattad bland festarrangörerna.

 

 

Bilder

Nedan har ljud och ljusutrustning riggats inför bröllopsfest i Valvet:s festvåning
på Skeppsholmen.

Samma vy i mörker och med stämningsbelysning.

Min arbetsplats

Högtalare och ljuseffekter uppsatta på Bygdegården Anna Whitlock

 

 

website statistics